Utekino og putekino

Utekino og putekino

Publisert av Ane Broch Graver den 06.03.17. Oppdatert 10.03.17.
2. september 2016: Befolkningen på Jar blir invitert på filmvisning i Filmparken - putekino for barna og utekino for de voksne. Filmvisningen var gratis, prosektet var støttet av Jar Vels fond. Skrevet av prosjektleder Kirsten Thorset Poppe.

 

Studio C – under planleggingen. Hele 400 m2. Kan dette bli en bra PUTE-kino for Jars mange barn?​


Arne Skouen er en legende innen norsk film – og akkurat HER utenfor studioet oppkalt etter ham, ville vi lage Utekino for Jars mange beboere. Men hvordan?


Undertegnede søkte om midler i Jar Vels Fond – og fikk det! Først av alt – tusen takk for både pengene og tilliten som ble vist meg og prosjektet.

Jeg tok med meg flere i en liten prosjektgruppe. John Sullivan og Nina Heidenreich ble vesentlige for at dette kunne gjennomføres. Erik Poppe var også med, litt fra sidelinjen. Arild Støfring ga oss tilbud på visnings- og lysutstyr, og ble også en del av prosjektgruppa underveis. Men - vi trengte frivillige! Hele 22 frivillige, både barn og voksne, stilte opp for å hjelpe til med gjennomføringen av eventet. Tusen takk til alle sammen!

Filmparken stilte også velvillig opp – uten en kostnad – for gjennomføringen av det hele. Alt det tekniske tok Arild Støfring seg av. Filmvisningen i Studio B, gikk smertefritt – og ble perfekt både mht lyd og bilde. Beklageligvis gikk det ikke like greit på utekinoen. Der var det asynkront bilde/lyd, og forsinkelser. Men etter en kort stund med komplikasjoner, kom filmen i gang – og ble en stor opplevelse for de fremmøtte. Økonomisk klarte vi oss godt, med de 25.000,- vi mottok fra Jar Vels Fond. Vi søkte også Norsk Filminstitutt om «Støtte til lokale filmarrangement», og var heldige og fikk 5000,- der.

Det ble lagt ut informasjon på Jar Vels side, samt Jar Skoles side.Vi trykket opp 1000 stk invitasjoner som ble utdelt i rodene i Jar Vels område.I tillegg laget vi plakater som ble hengt opp i vårt nærmiljø. I barnehager, skolen, butikkene, frisør og på stolper, gjerder etc.  

VALG AV FILMER
De to filmfaglige i prosjektgruppa vår, ble ansvarlig for valg av hvilke filmer som skulle vises. John Sullivan og Erik Poppe, valgte disse to filmene:

 

Til PUTEKINOEN for barna, valgte de «Zootropolis»

 

 Og for den voksne del av Jars beboere, valgte de «O brother, where art thou».

 

 

P
opcornfabrikken solgte nypoppet popcorn - det gikk unna, før PUTEKINOEN var køen 20 meter lang…I tillegg fikk vi sponset 500 poser med M fra Freia, som vi delte ut til alle som kom, og vi solgte godteri, øl, lettøl, rød- og hvitvin, brus og potetchips.  Vi delte ut gratis regnponchoer (sponset fra Egon), som det heldigvis ikke ble bruk for.

 


   
Klokken 18:00 ble Studio C fylt til randen av forventningsfulle barn – og noen voksne. Det var så fullt at vi holdt på å be de voksne gå ut, men gikk til slutt med på at det gikk bra! Man mener det var ca 350 personer i Studio C under visningen. Før visningen startet, delte vi ut fem barnefilmer på DVD - til fem tilfeldige og heldige barn. Mens barnefilmen ble vist, tilbød Nina Heidenreich fra Filmparken to runder med omvisning rundt i Filmparken. Begge ble fullbooket med 15 personer pr runde. De fikk bl. annet se studioene og kostymelageret.Klokken 21:00 startet det hele på plassen utenfor Arne Skouens studio A. Været var helt akseptabelt, ikke sommervarme, men det regnet ikke – jippi…! Da filmen kom i gang, var det litt magi i luften over hva som faktisk skjedde her på Jar.Det var ungdom, voksne og eldre – om hverandre. Anslagsvis mener vi at det var ca 150 personer under denne visningen.

Folk var i god stemning, og det ble gjentatt gang på gang at dette måtte bli en tradisjon her i Filmparken på Jar! Både rett etter denne kvelden, og i ettertid – har vi i prosjektgruppa fått utrolig mange gode tilbakemeldinger. Folk satte stor pris på dette eventet på Jar, og ber oss om å gjenta det.   Kort oppsummert, vil vi at dette skal og må bli en årlig begivenhet i Filmparken.